Pieter en zij

Zwemster

Ieder keer als ik in het zwembad ben, is Pieter er ook. Pieter d’Hont. Hij is er altijd, al is hij er zelf nooit. Pieter d’Hont is de beeldhouwer van ‘Zwemster’. De zwemster staat bevroren in de tijd. Ze wringt voor eeuwig haar haar uit. Het is een schitterend beeld op een passende plek. En niet in de bonenstaakschoonheid die ons van vrijwel ieder billboard toeschreeuwt; hier staat een mens.

Nooit van gehoord van die beeldhouwer, denkt u misschien als argeloze bezoeker. Maar u weet vast hoe het sympathieke Edison beeldje eruit ziet, de Hollandse Oscar voor muziek. Een relaxte Thomas Edison naast zijn uitvinding; de grammofoon. Pieter d’Hont maakte dat beroemde beeldje. En in Utrecht staat een beeld van Anne Frank dat velen kennen; nog dagelijks brengen mensen er bloemen.

Dichter bij huis, op de Marelaan in Oegstgeest, staat nog zo’n prachtig snapshot van hem uit het gewone leven; schoolgaand meisje. Tiener zouden we nu zeggen. Net zoals de zwemster 200% zwemster is, is dit meisje 200% schoolgaand meisje. Fiets er in de winter, als het zwembad dicht is, maar eens langs. De beelden stammen uit dezelfde periode (’66-’67’). De klei is nog zichtbaar in de bronzen afgietsels en maakt bewust deel uit van de beelden. Niet te glad, alstublieft.

Pieter d’Hont werd geboren in 1917. Zijn vader was timmerman, zijn moeder een boerendochter die wel eens model stond voor de schilder Van Looy. Toen Pieter aangaf beeldhouwer te willen worden, steunden ze dat en mocht hij naar de kunstacademie. Daar raakte hij bevriend met zijn leermeester Jan Bronner. Die vond dat kunst in dienst van de samenleving moest staan. Ook daarom is het beeld van de zwemster hier zo op zijn plek. Kunst in dienst van de samenleving in een zwembad in dienst van de samenleving.

De beeldhouwer overleed in 1997. Iedereen die entree betaalt om een baantje te trekken, kan voor datzelfde geld even kijken naar die mooie zwemster. En als een van uw (klein)kinderen daardoor beeldhouwer wil worden, is dat een voortreffelijke keuze.

Zwemster